Arkin juhlavuoden logokilpailun voitti Hugo Olenius

03/02/2024

Arkissa järjestettiin 30-vuotisen koulun kunniaksi kaikkien syksyllä 2023 läsnäolleiden oppilaiden kesken logosuunnittelukilpailu. Kilpailun tavoitteena oli löytää logo, jota käytettäisiin tunnuksena Arkki 30 -juhlavuoden 2024 ajan Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkin viestinnässä ja tapahtumissa. Logon haluttiin viestittävän paitsi juhlavuoden teemasta “metsähetkiä ja arkkitehtuurihavinoita” mutta myös Arkin lapsille ja nuorille suunnatusta arkkitehtuurikasvatuksesta.

Kilpailun voittaja

Suunnittelukilpailun voitti 6-vuotias Hugo Olenius ehdottamallaan kauniin tunnelmallisella grafiikan vedoksellaan. 

– Kuvassa on maja ja majan sisällä lyhty. Maja näyttää samalla A-kirjaimelta, iPadin pääpalkintona napannut Hugo kertoi.

Hugo Olenius sylissään logoehdotuksensa. Kuva: Ella Kautto

Tuomaristo arvosti työssä sen välittämää herkkää ja lämmintä tunnelmaa, joka rakentuu piirrosviivan luonteesta, vedoksen struktuurista, kuvan sommitelmasta ja teemasta. Siinä yhdistyvät omaperäisellä ja raikkaalla tavalla suhde metsään ja koko Arkin toiminnan alkujuurille, majaleireille.

Kuvan sommitelma on kiinnostava ja tasapainoinen, ja sen nähtiin soveltuvan hyvin myös logon eri variaatioihin. Kuvan viesti on voimakas, muttei kuitenkaan alleviivaava. Se vastaa erityisen ansiokkaasti asetettuun tehtävänantoon.

Graafinen suunnittelija on käsitellyt Hugon logoehdotuksen digitaaliseen muotoon ja se toimii arkkitehtuurikoulu Arkin virallisena juhlavuoden tunnuksena.

Digitaaliseen muotoon käsitelty logo.

Kunniamaininnat

Pääpalkinnon lisäksi tuomaristo osoitti kunniamainintoja seuraaville kilpailussa menestyneille oppilaille:

Odin Koskenranta 10v., Iida Nyyssönen 7v. sekä Robin Furstenborg 5v. 

Kunniamaininnan saaneet oppilaat palkittiin luonto- ja arkkitehtuuriaiheisin kirjoin. Lisäksi kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken arvottiin myös muita kirjapalkintoja. Kirjapalkinnot voittajille lahjoitti Tammi, Minerva Kustannus Oy ja Arkkitehtuurimuseo. 

Onnea kaikille voittajille!

Kuvassa vasemmalta Odin, Iida, Robin ja Hugo. Kuva: Ella Kautto

Kilpailun tuomarointi

Logokilpailun tuomaristo: Minna-Mari Paija (Lasten ja nuorten arkkitehtuurikoulu Arkki ry:n jäsen), Anita Kanerva (Arkin hallintotiimin jäsen), Leevi Toija (Arkin entinen oppilas), Heli Niska (Arkin entinen opettaja).

Kaikki kilpailuun osallistuneet logoehdotukset käsiteltiin tuomaroinnin ajan nimettöminä. Arkin opettava henkilökunta ei osallistunut tuomarointiin. 

Logokilpailun taustaa

Juhlavuonna Arkissa tutkitaan, miten metsä on vaikuttanut suomalaiseen arkkitehtuuriin paikkana, mielenmaisemana, inspiraationa ja materiaalina. Arkin toiminta on alkanut metsästä, majanrakennusleiriltä, kesällä 1994. Juhlavuoden kunniaksi palaamme arkkitehtuurikasvatuksemme alkujuurille metsään, keskelle historian havinaa. Juhlavuoden teeman “metsähetkiä ja arkkitehtuurihavinoita” mukaisesti kysyimme oppilailtamme, millaisia metsähetkiä he ovat kokeneet ja miten arkkitehtuuri voi oikein havista. Lopputuloksena saimme yli 600 upeaa logoehdotusta. 

Haluatko jakaa uutisen ystävälle?